HIŞILTILI ÇOCUK
Aileleri çok rahatsız eden ve acaba astım mı? detirten bulgudur.

                                     HIŞILTILI ÇOCUK

Genellikle hışıltılı çocukları 2 ana grupta inceleriz.

1) allerjik durumlar (bronşial astım gibi)

2) Viral enfeksiyonlar

              Küçük yaşlarda astım genellikle hışıltılı çocuk şeklinde başlar, ailelerde en fazla çocuklarından hışıltı duyduklarında çocuklarının astım olmasından korkarlar.

               Çocuklarda bir kez hışıltı atağı geçirilince %50 oranında  1 kez daha hışıltı atağı geçirirler. Bizim açımızdan hastanın astıma ilerleyip ilermeyeceğini anlamak son derece önemli çünkü erken tanı ve tedavi planı ile izlem yapıldığında astımın seyri olumlu yönde değişmektedir. Hastada astıma gidişi anlayacak tek bir genetik tahlil veya kan tahlili yoktur bu nedenle bunu anlamak çok kolay değildir. Çeşitli faktörler beraber değerlendirilmeli, tahlilleri alınmalı ve sonuçlarına bir bütün olarak bakılmalıdır.

                     SÜT ÇOCUKLARINDA GEÇİCİ HIŞILTI

                Çoğunlukla ilk 1 yaşta tekrarlayan hışıltısı olan çocuklarda ilkokul zamanında bu semptomlar kaybolur. bu çucuklarımızda bu hışıltılar %60 oranında  3-6 yaş arasında kaybolmaktadır. Buradaki önemli nokta bu çocukların hışıltısız çocuklarla karşılaştırılınca astım açısından artmş bir risk bulundurmamalarıdır. Ataklar genellikle viral enfeksiyonun tetiklemesiyle başlar. Bu çocuklarımızda genellikle solunum yolu diğer çocuklardan biraz daha dardır ve bu mekanizmayla hışıltıya zemin hazırlandığı düşünülmektedir. Tabiki bunu haricinde ailede sigara içilmesi, prematüre doğum öyküsü, yenidoğan döneminde solunum cihazına bağlı kalmak gibi farklı risk faktörleri vardır.

                      KALICI HIŞILTISI OLAN ÇOCUKLAR

                 Yine problemler ilk yaş içerisinde başlamaktadır ama 3 yaşında hışıltı atakları geçmeyen çocuklarımızdır.  İşte bu çocuklar astım için risk altındadırlar. Özellikle atopik dermatit, aile öyküsü, polen duyarlılığı gibi durumlarda risk iyice artıyor.

Atopik olmayan çocuklar bu grubun %20 sini oluşturmaktadır ve klinik seyir daha iyidir. Genellikle okul çağında hışıltı atakları kaybolmaktadır. Bu çocuklarda sebep olarak viral enfeksiyonlar suçlanmaktadır.

                 İlk 3 yaşta en sık hışıltıya viral enfeksiyonları sebep olduğu gösterilmiştir. Bu virüsler genellikle RSV, parainfluenza virüs, adenovirüslerdir ve %80 bu ajanlara bağlı hışıltı atakları oluşmaktadır.

                Bazen aile çocukta hışıltı, homurtu gibi tanımlamalar kullansada muayne sırasında duymak çok önemli, ailelerden mümkünse video kaydı yapmalarını istiyorum çünkü muayne sırasında tamamen normal olabiliyor.

             Burun tıkanıklığı, hışıltılı sebepleri  arasındadır. Özellikle güçlü emen aç bir çocuksa solunum çabası hışıltıya sebep olur.

              Alt solunum yolu tıkanıklığı varsa çocuk emerken solunum sıkıntısına girecektir ve emmeyi bırakacaktır. bu durum bazen anne babalarda çocukta beslenme sıkıntısı var şeklinde yorumlanabilir. Özellikle hışıltısı olan ve büyüme geriliği olan çocuklar çok dikkatli incelenmelidir. Bu durumlarda sıklıkla öksürükte eşlik ediyor olabilmektedir.

             Bazı çocuklarımızda hışıltı ataklar şeklinde gelir, atak arasındaki süreler uzundur ve genellikle 1 2 günde kendiliğinden iyilesir, bu durumda astıma çevirme ihtimali son derece düşüktür.

               Ailede astım olması, süt çocukluğu döneminde egzema saptanması kalıcı ve tekrarlayıcı hırıltı açısından risk faktörüdür.

               Çocuğun muaynesi mümkünse uyurken yapılmalıdır. göğüs kasları tam gelişmemiş olan çocukların solunum çabası rahat farkediliyorsa, etrafa ilgisi az ise bu durumu önemsemek gerekir, hastaneye yatırarak takip etmekte fayda var.

              Muayne sırasında büyüme gelişme geriliği ile beraber hışıltısı olan çocuklarda kalp, aakciğer yönünden değerlendirilir ve kistik fibrozis gibi hastalıklar akılda tutulur.

            HIŞILTILI ÇOCUKLARDA HAGİ TAHLİLLER ALINMALI

            Tekrarlayan hışıltısı olan çocuklarımızda öncelikle akciğer grafisi çekilmelidir. Eğer grafide problem varsa ayırıcı tanı yapılmalı ve ileri tetkikler alınmalıdır. Bilgisayarlı tomografi çoğu zaman hışıltısı olan çocuklarda gereksizdir. Oksijen saturasyonuna bakmak gerekir. genellikle hışıltılı çocuklarda kandaki oksijen düzeyi normal sınırlardadır. Eğer düşük çıkarsa ve doğru ölçülmüşse akciğerde tıkanıklık yapan problemleri sebepler araında düşünmek mantıklıdır.

            Hışıltısı olan çocukların kanda eozinofil yüksekliğinin olması, ımmün globulin E yüksek olması muaynesinde egzema olması ilerde astım gelişeceğini düşündürür.

 

 

 


Bizi Takip Edin


Ulaşım (Google Harita)

Tüm Haklar Dr. Kadir ORTAKÖYLÜ'ye Aittir.
Tasarım ve Yazılım